Saturday, March 25, 2006


Xτες ειχα μια συζητηση με εναν απο τους καλυτερους μου φιλους. Το θεμα μας αοριστο, η ζωη, ο θανατος και η διαδρομη...
Μας προβληματιζει το γεγονος τι ειναι μετα.. Υπαρχει κατι? Τι ειναι αυτο? Γιατι ζουμε? Μηπως απλως ειμαστε πιονια πανω στην σκακιερα καποιου? Ποιος παιζει και γιατι? Και τελικα τι εχει σημασια?
Η αληθεια ειναι οτι δεν ξερουμε,εμενα ισως με τρομαζε η απαντηση.. Αν δεν υπαρχει τιποτα? Γι αυτο και ειμαι οπαδος της αποψης, ζησε μοναχα τη στιγμη και ασε το μετα..Ο φιλος μου συνεχισε τη φραση και ειπε .."ενα σωσιβιο η ζωη που ξεφουσκωνει αργα..." Κι αμα ξεφουσκωσει τελειως? Μετα πνιγομαστε? Δεν ξερω.. Δεν εχω απαντησεις να δωσω σε ενα τετοιο μεγαλο προβλημα..Προσωπικα μ αρεσει αυτο το μυστηριο, αν και μου προκαλει μερικες φορες ενα συναισθημα φοβου και αγωνιας.. Ισως και να ηταν βαρετο και ανιαρο αν γνωριζα τι γινεται οταν πεθανουμε..
Διαβασα καπου "Ερχομενοι στη ζωη δε φερνουμε τιποτα μαζι μας, μονο την υπαρξη μας, αλλα κι οταν φευγουμε απο τη ζωη, δεν παιρνουμε μαζι μας απολυτως τιποτα(ισως απο υλικα αγαθα, γιατι απο αναμνησεις και συναισθηματα δεν ειμαστε σε θεση να γνωριζουμε)Οπως και να χει, σημασια εχει το ταξιδι, η διαδρομη, και οχι απολυτα ο προορισμος.. Σημασια εχει τι θ αφησουμε πισω μας φευγοντας.. Αν ειναι μια ζωη γεματη εμπειριες, ευχαριστες και δυσαρεστες, τοτε το ταξιδι σου ειχε νοημα!"
Τι συμεριζομαι απο μια μερια την αποψη αυτη. Γιατι εφ οσον δεν ειμαι σε θεση να δω τι υπαρχει περα τη διαχωριστικη γραμμη ζωης-θανατου, ας απολαυσουμε αυτο που εχουμε τωρα στα χερια μας.. Μιας και εχουμε συναισθηματα, αγωνιζομαστε γι αυτα.. Παλευουμε με χειροπιαστα πραγματα.. Το αγνωστο το αφηνουμε για μετα.. Θα ρθει και η ωρα του !
Νιωθω ευχαριστα οταν προσφερω , οταν δημιουργω, οταν ο κοσμος κανει ενα βημα μπροστα στην τεχνολογια..Αλλα και παλι,οταν δυσανασχετω, οταν λυπαμαι,οταν κλαιω, οταν φοβαμαι, εχει κι αυτο μια αλλη μαγεια! Γιατι να μην ανακαλυψουμε το τωρα και τις δυνατοτητες που εχουμε εδω και καταβαλλουμε υπερμετρες προσπαθειες για να εξιχνιασουμε ενα θεμα που δε νομιζω οτι περναει απο το χερι μας...?
Ειναι ενα φιλοσοφικο ζητημα που ολους μας εχει απασχολησει κατα καιρους, το θεμα ειναι κατα ποσο θα το αφησουμε να επηρεασει το τωρα και το ταξιδι μας!
Πριν μερικα χρονια, υπηρχε καποιος που βασανιζοταν απο τις ιδιες σκεψεις και του εκανα την απλη εξης ερωτηση:
Αν σου ελεγαν οτι εχεις μονο 5 μερες ζωης τι θα εκανες?
Και η απαντηση του ηταν η εξης: Θα ζητουσα συγγνωμη απο οσους πληγωσα, θα επαιρνα τηλεφωνο παλιους φιλους και συμμαθητες που με τον καιρο χαθηκαμε, θα ελεγα σ αγαπω στην κοπελα που ειμαι ερωτευμενος, θα , θα , θα ...
Και του απαντησα.. Τι περιμενεις λοιπον?Να σου πουν κατι τετοιο για να αρχισεις να εκμεταλλευεσαι κατι που ηδη εχεις στα χερια σου, τη ζωη..?
Γι αυτο και ισχυριζομαι οτι δεν εχει σημασια το μετα,σημασια εχει το τωρα, να ζω εντονα και να συλλεγω εμπειριες,να κανω πραγματα που ισως να μην εχω ποτε ξανα την ευκαιρια να τα κανω...
Απολαμβανω τον ταξιδι, τη διαδρομη! Κι ας ειναι ουτοπια.. Κι ας ειναι ψεμα.. Αυτο ομως με γεμιζει δυναμη για να προχωραω και να δημιουργω σε αυτη τη ζωη που μου χαριστηκε!Κι ας ειναι ενα παιχνιδι καποιου..
Σιγουρα, ειναι ενα θεμα αναξαντλητο και θα μπορουσα να γραφω απειρα πραγματα, αλλα ειναι στο χερι του καθενος να αποφασισει για το τι θα κανει απο δω και περα!

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΛΟΙΠΟΝ!-Aυτη ειναι η δικη μου αποψη!
:-)

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Από τα ζώα ξεχωρίσαμε.. Η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου έχει κάποιες απαντήσεις αλλά όχι στο γιατί αναπτύξαμε λογική σκέψη και συναισθήματα, γιατί κάναμε τα απλά πολύπλοκα..

Κάθε ταξίδι έχει έναν προορισμό και πίστεψέ με είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν την διαδρομή και δε θέλουν να τελειώσει ποτέ.

Ένα ταξίδι όμως με προορισμό την ανυπαρξία και το τίποτα για μένα δεν έχει νόημα γιατί οι αναμνήσεις μάς συνθέτουν, ένα ταξίδι το θυμάσαι, τι νόημα έχει να υπάρχουμε και να ζούμε χωρίς να θυμόμαστε;

Σε ευχαριστώ που έκανες ολόκληρο entry για μένα πάντως.. :)

8:00 PM GMT+2  
Anonymous Anonymous said...

Βρισκόμαστε σ'αυτή τη ζωή με έναν σκοπό, να επιβιώσουμε. Όλοι το ξέρουμε, είναι προφανές, αλλά εκτός από προφανές είναι και πολύ λίγο. Δε θέλουμε να ζήσουμε μόνο για αυτό. Γι'αυτό γεμίζουμε τη ζωή μας με σκέψεις και συναισθήματα, για να της δώσουμε ένα μεγαλύτερο νόημα. Γι'αυτό επινοήσαμε το Θεό, γι'αυτό επινοήσαμε τη μεταθάνατια ζωή (τι ειρωνία να είναι τόσο ίδια με την επίγεια, καταντά ματαιοδοξία).

Μανώλη αναπτύξαμε λογική και συναισθήματα για να επιβιώσουμε. Δεν έχουμε μεγάλα νύχια, δεν τρέχουμε γρήγορα, δεν είμαστε δυνατοί. Κάτι έπρεπε να έχουμε κι εμείς για να επιβληθούμε και αυτό το κάτι έλαχε να είναι το μυαλό μας, το σημαντικότερο, πιο πολύτιμο και πιο σπάνιο πράγμα που έχουμε. Κάνει καλά τη δουλειά του, επιβιώσαμε και επιβιώνουμε.

Και τελειώντας να παραθέσω δύο γνωμικά, ένα δικό μου και ένα που άκουσα από άλλον, τα οποία συμπυκνώνουν τι πιστεύω γι'αυτή τη ζωή:

*Τα πάντα στη ζωή είναι ποταπά υποκατάστατα ενός τραγικού τίποτα*

*Η ζωή είναι μια σύντομη φάση χάους στην απόλυτη ηρεμία της ανυπαρξίας*

Αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας αποτρέψει από το να ζήσουμε όπως θέλουμε. Στο κάτω κάτω, όποια απάντηση και να δώσουμε είναι μόνο εικασία, γι'αυτό ας κάνουμε καλά αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι ;)

6:55 AM GMT+3  
Anonymous Anonymous said...

Η λογική και όλα όσα έφερε μαζί της είναι κάτι πολύ περισσότερο από την επιβίωση. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι αυτή η λογική μας οδήγησε σε κάθε είδους διακρίσεις και σε ορισμένους τομείς έκανε τη ζωή μας πολύ πιο πολύπλοκη από όσο ενδεχομένως να χρειαζόταν.

Τα συναισθήματα περισσότερο μας κατέστρεψαν παρά μας βοήθησαν να επιβιώσουμε και να αναπαραχτούμε.

Προσωπικά δε μπορώ να γυρνάω την πλάτη στο υπαρξιακό ζήτημα και να ζω τη στιγμή, "έτσι απλά". Η ζωή για μένα είναι η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από τα πάντα..

2:36 PM GMT+3  
Anonymous Anonymous said...

Είμαι σίγουρη ότιο έχεις ακούσει αυτό το τραγουδάκι...

Ζήσε μονάχα τη στιγμή
και άσε το μετά,
ένα σωσίβιο η ζωή
που ξεφουσκώνει αργά...

(Πυξ Λαξ / Πυξίδα)

7:38 PM GMT+3  
Anonymous Anonymous said...

Μα γι' αυτό το τραγουδάκι μιλάει στο post η Εύη ;)

10:41 PM GMT+3  
Blogger Karra Evi said...

Aκριβώς γι'αυτό το τραγούδι μιλάω!!!

:D

1:06 AM GMT+3  
Anonymous Anonymous said...

Btw, ο προηγούμενος ανώνυμος ήμουν εγώ :)

3:33 AM GMT+3  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home